Trots op Kernenergie

Webinar Gesmolten Zout & Thorium

Dit evenement, een webinar over Gesmolten Zout & Thorium, wordt georganiseerd op 9 september 2020 en start om 20:00 uur. Je kunt je aanmelden via deze link. Georganiseerd door Liberale Vrienden, een werkgroep binnen de VVD. Professor Jan Leen Kloosterman van de TU Delft en Copenhagen Atomics hebben hun medewerking al toegezegd alsmede ook enkele politici.

Er is een energiebron die een miljoen keer compacter is dan fossiele brandstof. Een levenslange voorraad voor één persoon past in de palm van je hand…. en het is overal! De tropische stranden van India doen waarschijnlijk denken aan zonovergoten palmen , vurige viscurry’s en dreadlocked backpackers, maar ze hebben ook een verrassend geheim. Hun zand is rijk aan thorium – vaak geprezen als een schoner en veiliger alternatief voor conventionele splijtstoffen.

Het land wil al lang zijn geschatte 300.000 tot 850.000 ton thorium – waarschijnlijk de grootste reserves ter wereld – exploiteren, maar de vooruitgang is traag. Hun inspanningen komen weer in beeld te midden van hernieuwde interesse in de technologie. Kort geleden lanceerden Nederlandse wetenschappers de plannen voor een eerste nieuwe experimentele thoriumreactor in decennia, startups promoten de technologie in het Westen en recent beloofde China miljarden te besteden aan de ontwikkeling van reactoren die uiteindelijk op thorium zouden kunnen draaien. Bron BBC link: https://www.bbc.com/future/article/20181016-why-india-wants-to-turn-its-beaches-into-nuclear-fuel

Inmiddels heeft het webinar plaats gevonden. De registratie is beschikbaar in 2 ZOOM video bestanden:

Recording 1

00h:00m – Gijs Zwartsenberg (opening)

00h:04m – Kirsty Cogan

00h:24m – Jan Leen Kloosterman (last few minutes are missing unfortunately)

Recording 2

00h:00m – Thomas Jam Pedersen

00h:23m – Q&A session

00h:39m – Gijs Zwartsenberg (closing)

Thema's

Veiligheid