Aan de kust in Noord Wales wordt gebouwd aan een nieuwe kerncentrale, het Wylfa Newydd project. Vorig jaar zette één van de partners, Hitachi, de hielen in het zand maar trok zich niet volledig terug vanwege onduidelijkheid van de regering over de financiering van het project. Onlangs zijn de gesprekken weer op gang gekomen en nu wordt gesproken over een “Regulated Asset Base” ofwel RAB financiering.
RAB in de meeste simpele termen, is een manier om risico van een investering met weinig rendement en/of lange looptijd te verminderen waardoor de WACC (Weighted Average Cost of Capital), zeg maar “rente”, zakt. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan:
- Meteen al betalingen krijgen van de aansluitingen, voor opstarten (dus geen periode van niet leveren, wel kosten maken).
- Die huishoudens is een vorm van risicospreiding (27 miljoen aandeelhoudertjes zogezegd)
- Cost cap zorgt voor vermindering risico bij investeerders (hierbij wordt gezegd dat de voordelen van de risico’s bij de ontwikkelaar om kosten laag te houden niet opwegen tegen de WACC die door die risico omhoog gaat)
Dit bij elkaar maakt het aantrekkelijker voor “infra-investeerders” die normaal voor dit soort projecten gaan (pensioenfondsen bijvoorbeeld), maar die afgeschrikt worden door het bouwrisico. De LCOE (Levelized Cost Of Energy), een soort gemiddelde prijs van de energie gerekend over de gehele levensduur van de centrale, zou zakken van 96p/MWh naar 50p/MWh.
Eén van de kritieken op RAB is dat het niet zozeer een subsidie is alswel een monopolie voor het consortium dat de bouw heeft aangenomen. Als de bouw langer duurt of de kosten hoger uitvallen draait de gebruiker ervoor op. Bovendien, als het project zou worden gestopt heeft de gebruiker jarenlang betaald voor iets dat uiteindelijk niet geleverd wordt. Een berucht voorbeeld hiervan is de Kalkar centrale waarvoor de burgers in Nederland destijds 2 cent extra moesten betalen voor iedere verkochte kWh in Nederland, ongeacht de herkomst van de stroom. Zw hebben daar nooit iets voor teruggekregen, want de bouw van Kalkar werd stopgezet.
Toch lijkt de Britse regering serieus hierover in overleg te zijn met Hitachi. De energietransitieplannen van het VK zijn stevig verankerd en kernenergie speelt een essentiële rol. De kans dat het project wordt afgeblazen is daarom misschien klein. Een dergelijk schema is wellicht ook aantrekkelijk voor private investeerders, wat de kans op succes ook weer zou vergroten.
Een goede uitleg van de RAB financieringsmethode is ook te vinden in (in het Engels):