Trots op Kernenergie

EDF wil kerncentrales bouwen in Nederland

De Franse elektriciteitsreus EDF is ‘zeer geïnteresseerd’ in het bouwen van een nieuwe kerncentrale in Nederland. Dat zegt Vakis Ramany, vice-president van EDF en verantwoordelijk voor de nieuwe, internationale nucleaire projecten van het bedrijf.

PZC  Franse energiereus wil kerncentrale bouwen in Nederland

EDF bouwt EPR reactoren, European Pressurised Reactors, een ontwerp van Framatome en EDF in Frankrijk en Siemens in Duitsland. De eerste EPRs werden gebouwd in China, de Thaishan 1 en 2. Deze reactoren werden in 2018 en in 2019 aan het net gekoppeld en werden binnen de geschatte bouwtijd en budget gebouwd. In Europa wordt gewerkt aan een EPR in Flamaville (Frankrijk), Olkiluto (Finland) en Hinkley Point (UK).  Deze centrales zouden klaar moeten zijn in 2022, 2023 en 2026 respectievelijk. In Europa zijn aanzienlijke vertragingen opgetreden doordat tijdens de bouw aanpassingen moesten worden gemaakt t.g.v. veranderende wetgeving en regels. EDF heeft het ontwerp nu aangepast waardoor de bouw van een volgende reactor eenvoudiger, goedkoper en sneller kan worden voltooid.

EDF heeft een gevulde portefeuille met een plan voor 6 nieuwe reactoren in Frankrijk in de komende 15 jaar, 6 in India en 2 in het VK.

Thema's

Veiligheid