Trots op Kernenergie

Buurlanden bezorgd over kerncentrale emiraten

NRC  Buurlanden bezorgd over kerncentrale emiraten

De journalist Floris van Straaten schrijft in een kolom over de nieuwe kerncentrale Barakah in de Verenigde Arabische Emiraten. Er werd in het algemeen zeer positief gereageerd in de wereld over het in bedrijf stellen van de eerste van 4 reactoren van de centrale, maar Van Straaten heeft de uiterst anti-kernenergie politicus Paul Dorfman uit het VK gevonden om een lange lijst van mogelijkheden op te sommen van wat er allemaal fout is aan, en mis kan gaan met deze centrale. Van Paul Dorfman is bekend dat hij nog nooit iets positiefs uit z’n pen heeft gekregen over kernenergie en hij krijgt in dit artikel ruim baan om dat nog eens te herhalen. Het is zeer teleurstellend dat een journalist van een gerenommeerd dagblad als het NRC het blijkbaar niet nodig vindt even contact op te nemen met experts in Nederland voor een tweede opinie. In dit artikel worden namelijk vrij grove fouten gemaakt, de volgende springen eruit:

1. Het hebben van een kernreactor is niet hetzelfde als het kunnen verrijken van uranium. Voor de productie van een kernbom is geen reactor benodigd, alleen verrijking. De NRC zou er goed aan doen om eens te kijken hoeveel landen kernreactoren bedrijven (30) en hoeveel er kernwapens hebben (9).
2. De Barakah reactoren van Zuid Koreaans ontwerp voldoen aan alle veiligheidseisen, ook die van de Europese autoriteiten en zouden wel degelijk in Europa mogen worden geïnstalleerd.
3. De heer Dorfman heeft het fout op het gebied van bescherming van de reactor: de betonnen omhulling (zichtbaar op de foto) is wel degelijk bestand tegen een directe impact van een vliegtuig.
4. De NRC zou zichzelf op de hoogte kunnen stellen van de statistieken over de mortaliteit van elektriciteitsopwek. Die is lager dan die van zonne energie (!). Wie vindt de NRC geloofwaardiger, het IAEA of een door Greenpeace ondersteunde consultant?

Het is teleurstellend dat de redactie van de krant artikelen van dit niveau laat opnemen. Dit is puur het kopiëren uit een stuk van iemand waarvan bekend is dat hij een zeer uitgesproken mening heeft en het riekt daarmee erg naar sensatiejournalistiek. Van een krant als het NRC mag beter worden verwacht.

 

 

Thema's

Veiligheid