Martien Visser zet elke dag een meestal heel interessante grafiek op twitter. Vandaag bracht hij het onderwerp Energiedichtheid voor het voetlicht met een tweet waarin hij het de energieopbrengst per vierkante kilometer voor verschillende vormen van energieopwekking met elkaar vergelijkt.
Het punt dat hij wilde maken was waarschijnlijk dat een vierkante kilometer zonnepanelen meer energie produceren dan een vierkante kilometer windturbines. Bovendien blijkt hieruit dat wind op zee meer opbrengt dat wind op land. Zonnepanelen hebben het nadeel dat de zon niet altijd schijnt. Daarom heeft hij ook zonnepanelen in Zuid Frankrijk en zonnepanelen in de Sahara in de grafiek opgenomen. En, geheel naar verwachting: in de Sahara brengen zonnepanelen ruinm twee maal meer op dan in Nederland. Of zonnepanelen in de Sahara om andere redenen een goed idee is laat hij even buiten beschouwing. Het punt is duidelijk en de getallen zullen zoals altijd bij Martien Visser zeker kloppen.
Maar de grafiek is niet volledig: hij laat niet alle bronnen van energie zien. Wel biomassa, en dat blijkt maar weer eens het slechtste te scoren, maar niet kernenergie. Dit vroeg om een reactie.
Laten we voor het gemak even de kerncentrale in Borssele nemen. Het hek om de centrale zelf is 1 km lang. Het oppervlak is dus 250 x 250 vierkante meter ofwel 0,06 vierkante kilometer. Buiten het terrein van de centrale zelf staat een kantoorgebouw en is een parkeerplaats. Verder lopen er nog wat koelwaterbuizen. Je zou nog kunnen zeggen dat je wat oppervlakte mee moet nemen voor de productie van de splijtstofstaven bij Urenk0 en wat oppervlakte voor opslag van de splijtingsproducten bij COVRA. Het is echter de vraag of Martien hetzelfde gedaan heeft voor de zonnepanelen in de Sahara. Daar is ook een montagehal voor nodig en een kantoorgebouw en wegen die ernaar toe leiden. Maar goed, laten we voor het gemak aannemen dat Borssele 1 vierkante kilometer is, een factor 16 meer dan het eigenlijke oppervlak. Op die ene kilometer produceert Borssele in alle stilte al bijna 50 jaar lang 4000 GWh per jaar en dat is al 20 maal beter dan zonnepanelen in de Sahara. En dan is Borssele nog maar een heel kleintje (485 MW). Een nieuwe kerncentrale is gemakkelijk 2 of 3 maal zo groot maar neemt ook meer grondoppervlak in beslag. Dezelfde grafiek als die van Martien maar nu met een extra bin voor Borssele staat hieronder.